Od 17 kwietnia na światłach mijania przez cały rok
Od 17 kwietnia obowiązywać będzie jazda na światłach mijania przez cały rok, zgodnie z ustawą z dnia 7 marca 2007 r. o zmianie ustawy - Prawo o ruchu drogowym (Dz.U.57.381). W okresie od świtu do zmierzchu, w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, kierujący pojazdem, zamiast świateł mijania, będzie mógł używać świateł do jazdy dziennej.
Z dniem wejścia w życie ustawy zmianie ulegną także pytania egzaminacyjne na prawo jazdy w zakresie używania świateł i pierwszej pomocy (uaktualniona baza pytań egzaminacyjnych znajduje się na stronie internetowej Ministerstwa Transportu www.transport.gov.pl i www.mt.gov.pl).
Ponadto ustawa o zmianie ustawy - Prawo o ruchu drogowym nakłada na kierującego obowiązek utrzymania minimalnego odstępu pomiędzy pojazdami w tunelach o długości ponad 500 m, znajdujących się poza obszarem zabudowanym, (np. dla samochodów osobowych w trakcie jazdy jest to 50 m, w trakcie zatrzymania wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego - 5 m).
O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
"Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"
Uniden Pro 510XL+Hustler IC100
zapłon, światła, drzwi, pas
nawet jak mam przeparkować tak mi wychodzi
A, że tak spytam, to miejsce w szyku drzwi z czegoś wynika?
Bo ja robię zwykle: drzwi, zapłon, pas, światła.
tak, chodzi o zamkniecie (zaryglowanie) - mam po drodze - jak spuszczam reczny to akurat trafiam na ten guzik
Rozumiem, ja jakoś tak rygluję tylko jak z rodzinką jadę, a jak sam nie pamiętam o tym.
Pewnie do pierwszego razu jak coś się nie wydarzy.
jedyne co mnie cieszy to to ze "sprawni inaczej" za kierownica beda jezdzic na swiatlach - a nie pozostanie to do ich oceny czy juz warto czy jeszcze nie - siegnac do magicznego wlacznika.
Od prawie miesiaca jezdze roznymi autami i sie zlapalem na tym, ze jak wsiadlem do C3, w ktorym swiatla wlacza sie inaczej niz np. VW czy Oplu, to za nim ruszylem odruchowo zaczalem szukac wlacznika swiatel.
"...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść" STOP ECO-TERRORISM!
Ja też cały czas na światłach...i podobnie jak co poniektórzy mam odruch nawet przy przeparkowywaniu tylko w innej kolejności: drzwi, pas, światła, zapłon
cieszę się natomiast że ustawa weszła w życie...do końca życia chyba nie zapomnę tej Z4 nieoświetlonej koloru asfaltu co mi się znikąd pojawiła na drodze...i w ostatniej chwili chowałam się za autobusem.
I szczerze mówiąc mam w dupie opinie tych co uważają że to zbędne... że żarówki się szybciej przepalają, że to że tamto lub jakieś inne radykalne poglądy.
Ja też cały czas na światłach...i podobnie jak co poniektórzy mam odruch nawet przy przeparkowywaniu tylko w innej kolejności: drzwi, pas, światła, zapłon
cieszę się natomiast że ustawa weszła w życie...do końca życia chyba nie zapomnę tej Z4 nieoświetlonej koloru asfaltu co mi się znikąd pojawiła na drodze...i w ostatniej chwili chowałam się za autobusem.
I szczerze mówiąc mam w dupie opinie tych co uważają że to zbędne... że żarówki się szybciej przepalają, że to że tamto lub jakieś inne radykalne poglądy.
W pełni popieram... A zamykanie drzwi tez praktykuje... Znajomego kiedys w Wawie wyciągneli z samochodu:/
pzdr
ja jężdżę na światłach od 6-ciu lat. Drzwi też zawsze rygluję bo kidyś na czerwonym świetle w gliwicach wpakował mi się pijak i poprosił na jasnogórską z taksą mu się porąbało. A kumpel w zeszłym roku poszed na czołuwę i drzwi mu się postłucce same odryglowały.
Czy w samochodzie musi być apteczka? Czy kierowca może nie mieć w samochodzie sprawnej gaśnicy? Czy w samochodzie poruszającym się po naszym kraju trzeba mieć kamizelkę odblaskową?
37-letni mężczyzna, ukrywający się przed wymiarem sprawiedliwości od 11 lat, poszukiwany Europejskim Nakazem Aresztowania (ENA), został zatrzymany przez policję w Kętrzynie, gdyż zapomniał włączyć w aucie obowiązkowych od dzisiaj świateł mijania - poinformowała rzeczniczka warmińsko-mazurskiej policji Anna Siwek.
Komentarz